Varför är det viktigt med ekologiskt te?

Efter att teet har plockats så torkas, vägs och paketeras det för vidare färd till konsument eller producent. Ingen annan behandlings görs normalt sett av vanligt svart te. Detta innebär att om teet är besprutat med bekämpningsmedel eller liknande, så stannar detta kvar på de torkade bladen som senare hamnar i våra kroppar. Besprutat te kan även skada den levande kombucha-kulturen. Därför tycker vi att det är viktigt med te som är så obehandlat som möjligt från ekologiska odlingar. Vårt te kommer från den svenska inköparen Pekoe AB som är godkända enligt KRAV. Teet vi använder är odlat i Indien.

Hur kan kombucha vara naturligt kolsyrad?

När vi påbörjar en ny kombuchabryggning så ympar vi in en kultur av goda jästsvampar och bakterier. Jästen bryter ner sockret i teet och i processen produceras koldioxid. Koldioxiden är det som i vätska kallas för kolsyra.

Varför har ni valt plastflaska istället för glas?

Vi har valt en PET-flaska istället för glas eftersom att vi anser att detta är mer praktiskt. Vi hoppas att våra kunder väljer att återanvända flaskan innan man återvinner den i plaståtervinningen. Detta hade varit opraktiskt med de flesta tunga glasflaskor som använder kapsyl eller en kork i metall av lägre kvalitet, som tenderar att läcka. Glasflaskor med kombucha kan också bli direkt farliga om de lämnas oöppnade för länge, då det ökande trycket kan göra att flaskan går sönder.

Vad innebär Äkta Vara?

Äkta Vara är en certifiering som vi är mycket stolta över. Äkta Vara är vad det låter som. Certifieringen är en garanti för att produkten inte innehåller tillsatser, smakförstärkare, koncentrat eller E-nummer. Äkta Vara innebär också att förpackningens utformning är ärlig gentemot konsumenten, att det som framgår i produktbeskrivningen speglar det faktiska innehållet. Här kan du läsa mer om oss på Äkta Varas hemsida!

Vad är det som flyter i min kombucha?

Ibland kan man se en fällning eller ett geléliknande “moln” i drycken. Fällningen är ofarliga rester av jästen. Molnet kallar vi för en baby Scoby och är ett tecken på att kombuchan är ett levande livsmedel. Detta visar också att vi inte pastöriserar drycken, samt endast gör en lättare filtrering innan vi tappar den på flaska. Det är ofarligt, helt naturligt och adderar bara smak till din kombucha.

Undvik att skaka kombuchan och låt den två några minuter innan du häller upp den. Då låter du jästen sjunka till bottnen av flaskan.

Vad är en SCOBY?

SCOBY står för Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast och är det som utgör grunden i kombucha. Bakterier och jäst i symbios fermenterar sockret och teet till rätt balans av syrlighet och sötma som vi eftersträvar. Många förknippar SCOBY med det som bildas på ytan av bryggkärlet, men SCOBY är alltså namnet på det som gör kombucha så unikt. Det som bildas på ytan är en cellulosamassa och en restprodukt från de goda bakterierna. Därför hittar du ibland en liten baby-Scoby i flaskan, det är mjölksyrabakterierna som tagit fart på nytt.

Hur är hållbarheten?

Vi anser att kombucha ska betraktas som en färskvara. På varje flaska finns ett bäst före-datum. Vid tappning på flaska sätter vi en hållbarhet om 2-3 månader beroende på smak.

Vad är näringsinnehållet?

Då vi fortfarande befinner oss i uppstartsfasen har vi valt att avvakta med analys av näringsinnehållet eftersom att vi hela tiden justerar och förbättrar bryggprocessen. Så fort en näringsdeklaration finns tillgänglig kommer den skrivas ut på flaskan och publiceras här på hemsidan.

Innehåller kombucha alkohol?

Som ett resultat av fermenteringen innehåller kombucha upp till ca 0,5% alkohol som är branschens gränsvärde för vad en alkoholfri dryck får innehålla.

Innehåller kombucha koffein?

Ja, då vi brygger på svarta teblad finns det små mängder koffein kvar i drycken. Dessa är dock så pass låga att det inte är märkbart, utan det mesta bryts ner under fermenteringen.

Varför är vår kombucha mörkare än andra märken?

Det beror främst på att vi använder 100% svart te av en mörkare variant i bryggningen. Även rörsockret vi använder är obehandlat och ger ifrån sig en mörkare färg. Det har också att göra med att vi inte filtrerar eller pastöriserar den färdiga drycken. Pastörisering tar död på de goda mikroorganismerna och gör drycken steril, vilket minskar fällningen i flaskan.

Är kombucha veganskt?

Ja, alla våra drycker är naturligt veganska.

Använder ni tillsatser?

Nej, vi använder inga tillsatser i våra drycker i form av konserveringsmedel, koncentrat, E-nummer eller onaturliga smakförstärkare. Vi brygger endast på socker, te, vatten och alla aromer i våra smaksatta produkter kommer från den äkta råvaran. Och självklart brygger vi bara på ekologiska ingredienser.