Recept


Detta recept är baserat på vår egna startvätska som du hittar till försäljning HÄR. Men det funkar såklart även om du fått startvätska någon annanstans :)

Ingredienser

 • 1,3 liter vatten
 • 1 dl vitt strösocker (går även bra med rörsocker
 • 6 g lösvikt eller 3 påsar naturellt svart te (ej smaksatt)
 • 3 dl startvätska (hela påsens innehåll om du köpt vår startvätska)

Instruktioner

 1. Koka upp vattnet.
 2. Häll i sockret, rör om och lös upp det.
 3. Häll i teet, löst eller i påsar. Låt det dra i 12 minuter. 
 4. Sila bort teet eller ta upp tepåsarna.
 5. Låt nu det söta teet svalna till rumstemperatur (späd inte ut med kallt vatten).
 6. Häll över teet till ditt bryggkärl, gärna en glasburk med tappkran.
 7. Häll i hela påsens innehåll och blanda ordentligt. 
 8. Täck bryggkärlet med en ren kökshandduk. Var noga med att täta kanterna med gummi- eller resårband. 
 9. Låt stå mörkt och ostört, men gärna lite varmt, tex ovanför kylen eller högt upp i ett skåp. Börja smaka av din kombucha efter sju dagar.

När du tycker att din kombucha är klar med lagom mycket syrlighet och sötma, häller du över den till en tätslutande flaska. Nu kan du välja att smaksätta den med bär, frukt, saft och/eller kryddor. Detta blir en andra fermentering och kombuchan får fart på nytt med fruktsockret och kolsyra kommer att börja bildas. 

Nu gäller det att se upp med trycket som bildas. Låt flaskan stå 1-3 dagar i rumstemperatur men kontrollera den varje dag för smak och kolsyra. När du känner dig nöjd kan du sila bort frukten eller dricka som den är.

Tänk på att hålla en god hygien i ditt arbete med kombuchan. Precis som med all annan mat och dryck ska du ha rena händer och alla redskap, bryggkärl och tillbehör ska diskas efter varje användning. 

Skulle du upptäcka mögel, flugor eller annan ohyra; Släng allt!

Glöm inte att spara startvätska till nästa bryggning!

När kombuchan är dricksklar, spara 3 dl till nästa bryggning och låt denna stå i ytterligare minst en vecka. Startvätskan du använder ska vara äldre och starkare än den du dricker. 

Man kan också välja att ha ett extra bryggkärl med kombucha som bryggs enligt samma recept. Denna låter man stå ett par veckor längre och får i sin tur bli startvätska till kommande bryggningar.

Det som bildas på ytan av bryggkärlet kallas av många för svamp eller scoby. Men det är egentligen en restprodukt av cellulosa som mjölksyrabakterierna producerar. På engelska kallas den pellicle. Många väljer att ta med den till nästa bryggning, men det är alltså inte nödvändigt. Den starka startvätskan är det som utgör grunden och magin med kombucha! SCOBY betyder Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast.

Tänk på att täcka bryggkärlet med något som andas, en kökshandduk är det bästa. Bivaxduk eller tätslutande lock gör att kombuchan inte får tillräckligt med syre.

Kombucha handlar mycket om att experimentera, prova olika mängder, smaker, temperaturer och fermenteringstid. Vissa gillar sin kombucha syrlig, andra vill ha den lite sötare. När du blir varm i kläderna kan du börja experimentera med tex grönt och vitt te.

Scobyn du har köpt är samma kultur som vi själva använder i vårt eget mikrobryggeri hemma i Halmstad. Den är från början en blandning av olika kulturer från både privatpersoner och företag, som vi nu har bryggt på i flera års tid.

Stort lycka till! 

Med vänlig hälsning, Douglas & Helena på Eneklinta